Pedagogisch beleid
.Heb een eigen pedagogisch werkplan die is afgestemd op die van ViaViela.
Deze krijgt u tijdens de eerste kennismaking compleet op papier tezamen met de huisregels, hieronder enkele voorbeelden van mijn pedagogisch werkplan/huisregels.
- Hoe bouw je aan een veilige relatie met het kind? Door te kijken naar een kind, wat heeft een kind nodig om zich veilig te voelen bij mij!
- Hoe stimuleer jij de kinderen zichzelf te verrijken? Door goed de ontwikkeling van een kind te volgen elk kind heeft zijn eigen tempo en ontwikkeling.
- Hoe leer je kinderen pro-sociaal gedrag? Bij mij thuis zijn meerdere kindjes aanwezig en zo leert een kind spelen met andere kinderen, delen van speelgoed maar ook het oplossen van kleine ruzietjes.
- Hoe breng je normen en waarden over aan kinderen? Je leert kinderen bijvoorbeeld waarom we gedag zeggen bij het binnenkomen en weggaan, dat we mensen bij hun naam noemen, dat we we op onze beurt wachten, dat we iets vriendelijk vragen en niet vloeken, we andere geen pijn doen.
- Hoe ga je om met verschillende behoeftes van kinderen in de groep?
- Als je even met de baby bezig bent betrek je de dreumes en peuter erbij door op kinderhoogte te zitten. Als het een fles of luier moment is dan vertel je de dreumes/peuter even te wachten, dat wanneer ik klaar ben met de fles we dan een grote kindertjes spel gaan doen. Je blijft wel communiceren met de kindjes en daar waar kan mee gaan in het spel.
- Hoe benut je andere kinderen als sociale leeromgeving?
- Kinderen kunnen heel goed van elkaar leren, kinderen kopieren. Een baby leert van een dreumes, en een dreumes van een peuter.
- Hoe is jouw ruimte ingericht zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen, denk hierbij
aan de binnen- en buitenruimte en de brede ontwikkeling? Veel sensorische materialen en veel keus, Maar ook vaak het bos in om daar is te kijken wat is daar te vinden. Educatief speelgoed, lege dozen om in te tekenen, of gewoon een boot van te maken. De fantasie van een kind te gebruiken. Veel vrij spel. Waarin kindjes zelf en met elkaar kunnen ontdekken. - Hoe leer je kinderen de regels met betrekking tot de speelleeromgeving? Duidelijk grenzen aangeven wat wel en niet mag/kan. Indien nodig gebruik maken van pictogrammen.
- Welke activiteiten bied jij aan die bijdragen aan emotionele veiligheid? Goede communicatieve vaardigheden, wie ben jij.. wat zie ik? Dansen met wissewas groot ondersteuning voorkindjes. Het oefenen met wat zie ik bij de ander? Zelf op kinderhoogte te blijven. Wat voel jij vandaag?
- Wanneer creëer jij kansen en activiteiten om kinderen te leren over waarden en normen?
- Dit doe je eigenlijk de hele dag door!! Wij doen elkaar geen pijn! Wij zijn lief voor elkaar en elkaars spullen. We zeggen hallo wat fijn dat jij er bent! We gaan naar de supermarkt leren daar wachten op onze beurt. We gaan naar de oudere mensen en leren daar dat we respect hebben voor elkaar. Door elkaar in de waarde te laten en elkaar ook een complimentje te geven. Zelf het goede voorbeeld te geven door aardig te zijn voor andere.
Huisregels
- Waarom huisregels? Zodat het duidelijk is voor beide partijen en we hier op terug kunnen vallen.
-
Elk jaar worden huisregels herzien.
Voedingsbeleid
- Ben wel van het gezonde met soms iets ongezonds.
- Lunch eten wij bruin brood met smeerkaas, smeer worst maar ook pindakaas en soms soep, Indien niet gewenst geef dit vooral aan!
- Kinderen mogen natuurlijk trakteren maar geen spekkies, geen lolly’s geen harde snoepjes)
- Iets lekkers met feest/verjaardagen.
- Ziekte en noodsituaties
- Als uw kind ziek is maar geen koorts mag het gewoon komen, maar als u zelf paracetamol heeft toe gediend is het voor mij belangrijk dit te weten ivm met pieken van temperatuur ( koortsstuip)
- Koorts is als uw kind 38,c heeft dan mag het niet naar de opvang.
- Mocht u kind koorts krijgen op de opvang dan wordt u gebeld om uw kind te komen halen.
- Mocht er een ongeval gebeuren dan is het natuurlijk van belang dat het kind wordt gezien door een arts in dat geval wordt u gebeld en schakel ik mijn achter wacht in.
- Mijn achter wacht is de buurvrouw die zelf ook ervaring heeft met kleine kinderen die woont aan de overkant en die zorgt er voor dat uw kinderen kunnen worden opgehaald.
- Indien u wilt dat ik u kind medicatie toe dien is dit altijd met toestemming middels een formulier.
Wennen
- Neem graag de tijd om te wennen met een kindje, kijk dan ook eerst naar hoe het kind gaat reageren op mij maar ook op de opvang. Neem ook graag de tijd voor ouders met wennen ik kan me zo voorstellen dat u als ouder/verzorger het toch lastig vindt u kind over te dragen aan een vreemde.
- We kunnen samen kijken wat u en u kind nodig hebben met wennen en daar een planning op maken.
- Vanaf het 3 dagdeel zal ik kosten in rekening brengen tijdens deze wenperiode.
Vrijedagen en betaling
- Betaling dient voor de 1ste van de maand binnen te zijn. Betaling is altijd vooruit. Bij herhaaldelijk niet tijdige betaling wordt u kind niet meer opgevangen!!
Vakantie
- Bij vakantie buiten mijn eigen vakantie om betaald u mij gewoon door dit omdat ik een plekje reserveer voor u.
- Als ik dicht bent betaald u niet.
- Zelf geef ik middels een jaarplanning mijn vakantie,s en vrije dagen door!
- En u krijgt maandelijks een maandmail/ geprint met extra geheugensteuntjes.
Opvanguren
- U mag altijd een plekje reserveren hier zitten geen kosten aan verbonden, ik houd een plekje een week gereserveerd u krijgt dus een week om rustig na te denken, het erover te hebben.
- Ruilen van dagen is mogelijk indien er plek is.
- U betaald altijd vooraf afgesproken uren. Deze heb ik voor u gereserveerd, ook als u uw kind niet komt brengen.
- Als u kind structureel langer blijft dan de afgesproken uren dan wordt de uurprijs berekend.
- Met ziekte of afwezigheid van mijzelf betaald u niks want dan is de opvang gesloten.
- Indien ik zelf ziek ben geweest of er andere dagen zijn geweest waardoor ik onverwachts gesloten was wordt dit verrekend.
Dit zijn een aantal voorbeelden van de huisregels die ik belangrijk vindt dat u die alvast weet, verder vindt ik het zelf belangrijk dat er met respect met elkaar wordt omgegaan en met elkaars spullen. Dit staat niet alleen in de huisregels maar ook in het pedagogisch werkplan.